pühapäev, 7. august 2011

"SEDA ma küll tegema ei hakka!" ütles MB sügava veendumusega

Jutt käib tikkimisest. Ja nii ongi, nagu ütleb üks staarstilist televiisorikastis.
Elasin ma selles veendumuses, et tikkimine pole kohe üldse minu jaoks- no tubli 30 ja pluss aastat. Jah, mulle meeldib tikandit vaadata, ma imetlen inimesi, kes suudavad seda teha, aga enda jaoks pidasin ma seda raketiteadusest veel mõned levelid kõrgemaks pilotaažiks. Et ma ise tikiks midagi enamat, kui pisipisike ristpistes asjake- no ei! Lihtsalt neljandas klaasis kokkukäkerdatud nõelapadi on mul veel liiga värskelt meeles - seda enam, et ta, kuramus, on tänase päevani mu ema nööbisahtlis nagu elav mõnitus. Ühesõnaga- liialt traumaatilised mälestused pole lasknud selle käsitööliigiga tegelema hakatagi.

Aga nagu te arvata võite, ei tulnud ma ju pühapäeva hommikul teile pajatama oma traumaatilisest šokist neljandas klassis tikkimise tunnis.

Pika sissejuhatuse mõte on alljärgnevas, ehk siis KUIDAS MB NÕELA OTSA SATTUS.

Asi algas täiesti süütust viltimise õpitoast, mida tuli meile andma käsitöömeister Eve Burmeister. Tema asjatab sellises kohas  http://wegawrk.wordpress.com/inimesed. Muide, tegemist on vapustava õpetajaga!
Kõik oli ilus ja kena (ja kontrolli all) selle hetkeni, kui ta tõmbas kotist välja näidistööd. Eesti sõlgedest ja preesidest inspireeritud vildist ehted, rikkaliku tikandkaunistusega.
Ja siis oligi otsas! Martaberta istus laua taga, maniakaalne läige silmis, ja viltis ning TIKKIS endale kuhiksõlge. Kindlasti saavad nüüd päristikkijad naerust tilgad püksi aga mulle mu tikitud sõlg meeldib! Tõsi, hetkel töötab ta ajutiselt nõelapadjana...

Et õpitut kinnistada, siis tegin endale hiljem, kodus, veel ühe sõle. See sai pikalt laagerduda ja mulle endale meeldib ta oluliselt rohkem.
Silmadega prees  ehk kärniline sõlg on Eesti aladel üsna levinud kaunistuselement. Lappasin hulgaliselt pilte netis, aga lõplikuks eeskujuks oli ikka "Meite Muhu mustrites" lk 221 olev prees. Minu silmadega prees hakkab kaunistama mu musta mantli kraed ;)



Karta on, et selliseid (või natuke teistmoodi) sõlgesid-preese tuleb veel. Ja ema saab kiiremas korras endale uue, tikitud, nõelapadja kah (vana viskan ahju ja istun põlev ahju kõrval niikaua, kuni mu tikk-käkk on lõplikult otsa saanud!)
Ja viltsaabaste otsingud on ka alanud. Oh isver, mul on nii suured plaanid!
Ja teate, mis ma pean ütlema- tikkimine ON mõnus!

10 kommentaari:

  1. Oi kui vahvad asjad.
    Sellosed ehted on ju lausa kulda väärt.
    Oled väga kaunite töödega maha saanud.

    VastaKustuta
  2. Mulle ka su tikitud sõled väga meeldivad! Mul ka plaanis millalgi teha, tirisin raamatukogust koju "30 rahvuslikus stiilis ehet" ja sealt jäi ka sõle õpetus mind kummitama.

    VastaKustuta
  3. Tikkimisnarkar on sündinud! tumevalge

    VastaKustuta
  4. Nüüd on vist kätte jõudmas see aeg, et ma hakkan ka tasakesi ja salaja seda tikkimise-kunsti proovima.. No nii ilusad on Su sõlg ja prees !

    VastaKustuta
  5. Mul on tikkimisega ysna sama suhe, mis Sul oli. Ja kui ma praegu Su tegemisi siin vaatan, siis ma arvan, et ka minul on veel lootust :D Igal juhul on need tikkimised Sul igavesti kiftilt välja kukkunud ja kift siis tähenduses väga vahva mitte myrk :D Mulle meeldib jälgida Su tegemisi ja teemaarendusi ja jään huviga ootama täienevat pagasit ja üha uusi seda-ma-kyll-tegema-ei-hakka arenguid :)
    Nobedaid näppe ja lennukaid mõtteid :)

    VastaKustuta
  6. Aa ja see ka veel, et mulle isiklikult värvigamma poolest see praegune ajutine nõelapadi meeldib kohe hirmsamat moodi :)

    Ja sellest põletusriitusest tee pilti ka. Et ikka käkist mingi mäletus jääks, justangu arengute kinnituseks. No et sa kuldnõel hambus kohe ei syndinud. Aga äkki synidisidki. Igatahes ootan huviga uut tikitud nõelapatja emale :D

    VastaKustuta
  7. Tereb tulemast klubisse, mul olid kunagi just samad mõtted, ja välja jõudsin kah just sama koha peale...

    VastaKustuta
  8. Esimest korda sattusin Su blogisse ja leidsin nii vahvad asjad!

    VastaKustuta
  9. Olete alati oodatud [teeb viisaka tüdrukuna kniksu] :)

    VastaKustuta