pühapäev, 16. detsember 2012

Mul ongi vist jõulud käes...

Minu selle aasta jõul jõudis natuke enne aega, nagu nõukaajal viisaastak kolme aastaga või midagi sinnakanti.
Minu käsitöö- ja spordi(siinkohal keegi ei naera!!!!)sõber Kersti käis Riias. Kena inimene nagu ta on, küsis enne minema hakkamist, et mida ma tahaksin. Ja mina kohe tahtsin! Tahtsin seda meiegi käsitööliste hulgas furoori ja positiivset elevust tekitanud kindaraamatut, muid kindaraamatuid kah muidugi. Ja Kersti, kena inime, otsiski üles Riias raamatupoe ja tõi mulle sealt koguni kaks kindaraamatut.
See raamat meenutab mulle oma ülesehituselt kõige rohkem raamatut "Mulgi kirikindad ja kirisukad", annab ülevaate ornamentikast, folkloorist ja loomulikult on seal ohtralt mustreid. Käepärane formaat ja mugav spiraalköide ka, hindki on meie mõistes hea. Läti keelt ma muidugi ei oska, aga ma arvan, et enamvähem see seal kirjas on.
See aga, vot see on puhas maiuspala! Toekas, ilusate piltidega, mõnusal paberil.... MMMMM! Meie kindaraamatust eristub lätlaste kindapiibel selle poolest, et iga kindakavandi all on omalaadne "silmuselugemise mõõtkava". Juba esimest pilku peale visates on selge, mitme silmaga antud kinnas kootud on. See omakorda teeb vajadusel mustri vähendamise oluliselt lihtsamaks. Samuti ei ole peetud vajalikuks ühte ja sama mustrit kolme erineva värvilahendusega esitada (nagu meie kindaraamatus on juhtunud)
Tellida saab selle lingi kaudu, ma arvan, http://www.jr.lv/lv/veikals/prece/?shop_id=412393
Oeh, ma tahan juba kuduma hakata!
Kolmas jõulukink aga oli meiemaine etnograafia. Kersti  viis mu täna Vabaõhumuuseumi jalutama. Mina olen nimelt selline möku, et varem sinna jõudnud ei olnud. Aga tänane jõululaat Rocca al Mares oli ülimalt positiivset energiat kandev/andev.
Tegelikult on elu ilus ja inimesed armsad! Aitäh sulle Kersti! (ma tean, et sa loed;)

6 kommentaari:

  1. Ma nüüd päris kade kohe ;) Huvitav, kust seda viimast tellida saaks?

    VastaKustuta
  2. http://www.jr.lv/lv/veikals/prece/?shop_id=412393 tellida saab siit, aga ma soovitan kiirustada, sest tiraaz on ainult 3000 ja poes oli ta ühel päeval juba läbi müüdud

    VastaKustuta
  3. Näed siis - Sa oled ikka väga hea laps olnud ! Tegelikult ei ole minul selles osas küll vähimatki kahtlusekübetki olnud, aga ikkagi on hea näha/kuulda/teada, et ka peamised Jõuluvana abilised on selle teadmisega varustatud !

    VastaKustuta
  4. Ma olen ka nüüd kade :) Ma küll kindaid ei koo, aga nii ilusaid raamatuid nähes... olen kade :) Tekitavad tahtmist kududa kindaid!

    Aga minu pakike sinule läkski siis postis kaduma, mille üle olen äärmiselt kurb... sest tahtsin sind väga rõõmustada :( Kahetsen südamest, et tähitult ei saatnud...

    VastaKustuta
  5. Ma väga loodan, et ta ikka veel välja ilmub... ehk on kiire jõuluaeg ja muu säärane... Ja kui ei ilmu välja, siis olen ma ka kurb, aga teiselt poolt olen ma jälle rõõmus, et mul on sellised sõbrad, keda ma küll näinud pole, aga kes on sõbrad sellegi poolest ;)

    VastaKustuta
  6. Kadedus tuli kohe kallale :) Kuigi see piibel on ka minu poole teel siis see teine raamat tundub ka väga põnev. Peab ikka katsuma kevadel kui Riiga minek ees ka raamatupoodi sisse astuda, kui just mõnd online raamatupoodi üles ei leia.

    VastaKustuta