esmaspäev, 28. oktoober 2013

Niisama tühitähi

Ma ei tea, kas ma olen miskitpidi imelik või mis, aga juba pikka aega ei tule mu näpu vahelt mitte midagi väga uhket ja erilist (mitte et sealt tavaliselt tuleks kõrgpilotaažlikku süvakunsti). Ikka sihuke pisividinlik sodipodi.
Tavalistest sokilõngast triibusokkidest ei ole peenemas (käsitöö)seltskonnas kõlbulik isegi mitte kõnelda. A ma ikka koon- see on sihuke ajutegevust mittevajav käeline toimetamine. Õige kena ette võtta, kui sõidad punktist A punkti B või lihtsalt oled. Lõngakulutamise lisaboonus veel pealekauba. Kulutamisest rääkides- sokkidesse kulus 78 grammi kokkuahnitsetut. Asi seegi kehval ajal. Varras ikka 2,5 ja mälu uskudes 17 silma vardal.
Üks sulnis õhtupilt presenteerit sokkide, pooliku kudutöö ja muidu kena olemisega. Ööpiltidelt me liigset kunstilisust ei oota, eksole.
Tegelikult olid need sokid juba suht ammu valmis, isegi pildistatud olid nad. Aga fotokas, va sunnik, oskas tehtud pildid kuidagi ära kaotada ja nii tuligi uued klõpsud teha.

Kirjutasin mõni aeg tagasi pööningukoristamisest ja sellest, et seal leidus ohtralt kaltsuvaiba materjali.  Ja lubasin, et kui olen kunagi väga tubli, siis heegeldan suvilasse 1,5 m läbimõõduga vaiba. No selgub, et ma vist siis olingi tubli ja tegin poole rehkenduse asemel tervelt kaks.
 Tundlikuma värvitajuga inimene saab ilmselt seda vaipa vaadates nägemisnärvi  (ja mitte ainult!) kahjustuse aga mulle päris meeldib see kakofoonia. Kuigi tuleb tunnistada, et siin ma veel natuke klappisin olemasoleva materjali värve.
Edasi läheb hullemaks...
Ma tegin teise vaiba veel. Nii mõnus töö oli noh. Läbimõõt 1,4 m, tehnika "Pista käsi kotti"
Kuna materjal hakkas otsa saama ja värvivalik oli nagu oli, siis tegingi nii nagu tehnika nimetus ette ütles- Võtsin mida võtta oli. Sai suht äkiline... aga mulle meeldib...
Hetkel leidsid hullud vaibad endale koha minu köögis, kuigi ma ei välista ka muid lahendusi.
Ja boonuseks on see, et alati võib juba lõpetatud vaibakese otsa lahti kakkuda ja paar-kolm-kümme ringikest lisada. MMMMMõnus!!! Kahjuks ei osale kaltsuvaibad materjali kulutamise aktsioonis. Oh mis rõõm oleks lisada lõngakulutusse lõdval randmel paar kilo...Aga! Ausus eelkõige!

Tegelikult teen ma pärisasju ikka ka. Umbes eelmisest talvest on mul üks tellimus. Punane kampsun (mäletate, ma lubasin, et ei iial enam ka ei koo ühtegi tellimuskampsunit), pinginaabri tütreke külmetas eelmisel talvel koledasti ja tellis endale kampsiku. Mina, naljahammas, ütlesin, et kätte saab hiljemalt järgmisteks jõuludeks... Sõnal on kole jõud ja nüüd kipub niimoodi minemagi. Tegelikult on kampsunist tehtud ca 2/3.
Üks piilupilt ka, no nii enda motiveerimiseks või nii ;) Tehniline idee on teha kõik detailid nö ühe soojaga ja ei mingit õmblemist. Näis, kas see ka toimib niimoodi nagu plaanitsetud.
Tänaseks kõik, hakkan nüüd tubli(mak)s ja katsun Punase valmis kududa...

19 kommentaari:

  1. Väga uhked tegemised. Vaibad meeldivad mulle väga, värvid on just minu maitse kohaselt äkilised :) Punasest kampsikust tuleb iludus, jään ootama!

    Ilusat kuldset sügist ja lennukaid ideid! Ole tubli ja terve! :)

    Tervitades Helena

    VastaKustuta
  2. Sa oled väga tubli olnud! Ilusad sokid, ära alahinda nende sokkide kudumist... suur töö ikka!
    Vaibad mulle meeldivad! Mina olin eriti kaval vaipade heegeldaja eelmisel talvel... lihtsalt sokutasin kõik emale teha :) Ilusad vaibad sain.
    Ja kampsun... koo kiiremini. Nii ilus tuleb, et ma tahaks juba rutem tulemust näha :) Sa oled oluliselt minust tublim... mina pole eelmisel sügisel lubatud kampsunit veel tegema hakanud. Ja vähe sellest... lubasin veel ühe kampsuni ja vesti kududa :) Õudne!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei saanud kauem venitada- häbi hakkas tervise peale juba ;)

      Kustuta
  3. Sa oled ju eriti tubli nobenäpp olnud! Sokid tehtud ja nii uhked "gobeläänid", aina vaata ja imesta :)

    VastaKustuta
  4. Vahvad sokid. Mina olen lõngakerast tulevate triipude poolt. Sellist lõnga saab nii puhkekudumiks kasutada, kui ka igat pidi sättida ja vigureid võluda kudumile. :) Minu arvates kaltsuvaibad just sellised peavadki olema, nii kuidas lõng kotist pihku satub. :)
    Kampsunit tahaks juba näha jah, anna aga varrastele valu. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just! Vahest kohe ei viitsi kunsti teha aga kududa tahaks. Selleks puhuks on triibulõng nagu teava kingitus. Ma ei mõista ka seda arvamust, et sokilõng tapab igasuguse loovuse. Mul on lausa risti vastupidi...

      Kustuta
  5. Mina, keskvõrdelise kudumisblogi pidaja, koon ka alalõpmata kirjulõngasokke (arva, mis mul praegu varrastel on?) ja kirjutan alla Sinu siinsele sellekohasele sõnavõtule.
    Kampsun tõotab tulla kaunike.
    Vaibad on tõesti "musta-koti-meetodil" valminud :DD, aga mõnele asjale sobibki niuke olla. Kaltsuvaibad ja lapitekid kuuluvad nende mõnede ridadesse, sest sinna kasutatakse (vähemalt õilsa idee poolest võiks) ära igasugused jäägid ja jääke lihtsalt ei saa (alati) valida ...

    VastaKustuta
  6. Õigeõige, see meetod oli tõesti "musta-koti-meetod" :D Tuleb meelde küll!

    VastaKustuta
  7. Sa oled mu lemmik!! Nii ägedad vaibad...nüüd ma tahan kaa!:P
    Edu ja terviseid!

    Ruth /Tartu tagant, IT-s Kungla rahvas/

    VastaKustuta
  8. Nii tore! :D Mulle meeldib, kui inimesed mu blogi loevad ja komme kirjutavad :D

    VastaKustuta
  9. Ma tõesti ei tea, kas mu nägemisnärvid on juba kahjustunud, aga minumeelest üks kaltsuvaip peabki sellise värvilahendusega olema. Ja triibulised sokilõngad - mhh ma ka koon praegu ühtesid, no ja mis siis, et muster tuleb lõngast, vardaid liigutan ju ikka mina. :)

    VastaKustuta
  10. Kilode kaupa lahedat käsitööd! Ja see punane kampsun tuleb raudselt väga kaunis! tumevalge

    VastaKustuta
  11. No ütle nüüd... ma olin enamvähem kindel, et heegeldatud kaltsuvaipades ei ole midagi uudiskünnist ületavat, et NEED nüüd küll kedagi ei kõneta. Aga tundub, et lugupeetud televaatajatele on nad meele järele.
    Mina olen rõõmus :D Tulge ikka mulle bloogi külla!

    VastaKustuta
  12. Haah... see tekst sinu blogis oli mulle nagu magus lõpp kreisile päevale. Sain juba voodisse roninult mõnusalt naeru mugistada. Seda va "torust tulistavat" lahedat sõnasäädmisoskust on sulle küll kamaluga antud. Ja vaibad on ausad! See esimene on suisa lemmik!

    VastaKustuta
  13. Ilusad vaibad, silitavad silma, 2) sokkide kohta kõnelen nagu eelkõnelejadki.
    Saab kyll ringvarrastega kampsi kududa. Umbes aasta tagasi tegin 1, ka varrukad, lõike kujundasin kergelt raglaanitaolise, käeaugukaartega ja puha. Sinu kollane vest saab olema väga ilus, loodan selle kiiret ja hasartset valmimist!

    VastaKustuta
  14. Huvitav kyll, vahepeal oli meil 20-tunnine elektrikatkestus täis antiikseid lõbustusi ning punasest kampsunist sai minu mälus kollane vest. Ma ei vabanda, sest syndinud segadusel on symboolne väärtus:)
    Nendest kaltsuvaipadest veel - kogun samal eesmärgil pere ärakantud riideid, et teha mõnusat jala-alust, ja iga eeskuju ja uurimisobjekt on tänuväärt - aitäh Sulle!

    VastaKustuta
  15. Ma jõudsin juba mõtlema hakata, et KUST, oh issand, nad mu kollasest vesti(-laadsest tootest)st teavad.... Sest mis pattu salata, sai tehtud suvel üks udupeenest bambuslõngast topp või vest või pluus või kuidas iganes seda nimetada, aga kuna pildile püüdmine ebaõnnestus, siis on nimetet kehakate siiani näitamata. Nii et Kaaren, kõik on õige. Ongi olemas kollane vest ja punane kamps.
    Kirjutamise ja jutustamisega on nii, et kirjutada on mulle alati hullult meeldinud ja ei ole toredamat tunnet, kui see, et sinu kirjapandud uitmõtted kellelegi nauditavad ja lugemisväärsed tunduvad.
    Niiet mina muudkui kirjutan ja teie olete oodatud lugema.

    VastaKustuta
  16. Ah et Sinu meelest on sokid ja vaibad täitsa tühi-tähi? Tegelikult Sa ju tead, mis ma nendest tegemistest arvan ja näib, et sellele kampsunile tuleb kenakesti palmikulist ja pitsilist mustrit. Igatahes tõotab tulla nii ilus ese, et saab jällegi kadedalt ohata-õhata!

    VastaKustuta