kolmapäev, 16. aprill 2014

Plagiaat?

Olen nüüd segaduses. Et kas ma mitte plagiaadiga maha saanud pole. Ja kui olen, siis mida ma plagieerisin...
Kas muhu naiste kampsunit, kus hõlmale on kena riie õmmeldud ja milliseid kehakatteid on näidatud Meite Muhu Mustrites? Või hoopistükkis Külluslikke Etnokudumeid, mis rahvuslikku kampsunimajandust arendab väga kunstilisel moel?
Ühesõnaga- ei mina tea seda mette. Eneseõigustuseks saan vaid öelda, et riidega kaetud kampsunihõlm on mind juba pikalt köitnud. Ja ma pole süüdi, et nii kuramuse aeglane olen, et enne kui asi pildile saab siis saab sügisest talv ja talvest kevad.
Ühesõnaga- katsuge nüüd ignoreerida fakti, et modell ei peaks modellimisega mitte tegelema , oluline on siiski Kampsik. Jätke palun tähelepanuta ka fakt, et modell on surmani väsinud ja ... nojah. On nagu on.
Kampsik iseenesest on masinkootud Raasiku 8/2, uskumatult soe riidetükk. Kudus Maiu Märjamaalt ja ma olen tema tööga väga rahul. Hõlma katva rätiku ostsin Haapsalu mingist sekkarist tegelikult rätikuks. Aga kui ma olin eriliselt koledad narmad ära harutanud ja rätikukese ära pesnud siis selgus kole tõde. Rätikus olid augud... Nii saigi rätikust kampsunihõlm ja las ta olla siis niimoodi. Tung rätikuroose tikandilaadse asjaga sügavustada tekkis veidi hiljem. Nüüd on siis niimoodi.


13 kommentaari:

  1. Väga armas ja omanäoline kampsik! Kui kogu maailma ettevõtmisi plagiaadi mõõdupuu järgi mõõta, siis võime vardad-heegelnõelad ja kogu muu atribuutika kõrvale heita,sest teha ei saa nendega midagi, kartmata, et äkki on keegi midagi samasugust juba enne teinud. Võtame või näiteks vanad head NN mustrilehed. Kas sealsete mustrite järgi kinda kudumine on plagiaat ja autoriõiguse rikkumine? Sellisel juhul pole ühtegi kodumajanduse, aiandamise ja näputöö teemalist ajakirja üldse vaja.

    VastaKustuta
  2. Oh sa-saa! Kas tead, mis mul kolm päeva tagasi kuivatusresti rippus?:) Roosiline villane râtiniru, Uuskasutuskeskusest euroga ostsin. Mõtlesin, et teen sama nagu Sinagi. Tõsiselt räägin? Jah!
    Kuule, imevahva on ja mis mõtted? Said inspiratsiooni rahvakunstist.
    Mulle meeldib väga jaki pikkus ja see, et roosiriie ei ole allservani. H

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma oleks küll roosiriide kampsuni allservani pannud, aga rätik, kurinahk, lõppes ammu enne allserva ära. Nüüd ongi siis sihuke pisut nüsitud see tulemus. Natuke on seda rätikunartsu alles ka veel. No nii varrukasuude jagu. Ei suuda kuidagi otsustada, kas ka varrukaid pisut tuunida või mitte.

      Kustuta
  3. On olemas Jumala Keskladu ("Viimane Võmm"), kus ideed on heljumas ja kust igaüks neid näpsata saab. Ja ma ei pea silmas internetti ;)

    VastaKustuta
  4. Igavast hallist kampsikust on saanud pilkupüüdev iludus. Ma ei tea, kus minu silmad olnud on, aga ma pole midagi sarnast varem näinud, et kangas on kudumi peal. Nööbiliistuna või voodrina seespool on vahel sima jäänud.

    VastaKustuta
  5. Plagiaadi olemuse kohta on Mare juba väga hästi ka minu mõtte kokku võtnud!
    Kampsun on aga omapärane ja väga ilus!

    VastaKustuta
  6. Ülilahe kampsun! Paraja pikkuse ja paraja pilkupüüdvusega. Just sobiv kevadpäikseliste ilmadega patseerimiseks.

    VastaKustuta
  7. Ivike, see on sul üks väga kihvt kampsun....sobib ka kui valatult! Ja ma ei ütle "ei" mõttele, et proovin ka kunagi midagi sellelaadset teha :)

    VastaKustuta
  8. Imeilus kampsik ja fantastiline teostus, sobib kandjale kui valatult- ilus!

    VastaKustuta
  9. Tere Ivi. Teen ju ise ka üht teist näpu vahel, aga olen mõtlemisviisilt rohkem sinna konservatiivi kanti. See ei ole esimene kord kus Sinu valikud mind imestama panevad (kooslus: rätik-just see rätik , selle mustriga - ja kampsun), aga tulemus on super. Trevitustega Anu

    VastaKustuta
  10. Minu meelest tuunisid Sa ühe ägeda ja pilkupüüdva kampsuni. Ja isegi kui teha kellegi idee põhjal, siis oma tarbeks on see ju lubatud. Õnneks on küll käsitööga see "häda", et isegi põhjaliku spikerdamisega tekib mõni oma nüanss. Sinu kampsunit ei oska ma kuskilt otsast plagiaadiks pidada. tumevalge

    VastaKustuta
  11. Tegelikult on nii paljudel sarmased mõtted ja ideed. Erinevused on ainult detailides. Ja oskus detaile erinevalt kasutada ongi just isikupärasus.
    Kampsun ise väga sümpaatne, ja ikka see taaskasutus koos uuega. Jõudu Sulle! Kollane kass

    VastaKustuta